تکنولوژی ها چگونه به ما در مهار آتش جنگل ها کمک میکنند؟
طی سال های اخیر شاهد آتش سوزی های گسترده و غم انگیزی در جنگل های زیبا و ارزشمند کشورمان بوده ایم. آتش سوزی هایی که باعث تخریب کیلومتر ها جنگل شدهاند. جنگل هایی با درختان چند صد ساله که ما و فرزندانمان دیگر از وجودشان بی بهره خواهیم بود.
آتش سوزی یکی از اختلال های رایج در اکوسیستم جنگلها است که به صورت طبیعی یا مصنوعی ایجاد میشود و در هر دو حالت باعث تخریب جنگل ها و مرگ بسیاری از حیوانات جنگل شده و برخی گونه ها را نیز در خطر انقراض قرار میدهد .
معمولا در مواجهه با حریق سه مرحله وجود دارد: مراحل پیشگیری، حین آتش سوزی و بعد از آتش سوزی؛ که کم هزینه ترین مرحله پیشگیری است.
اما راه حل برای پیشگیری و کنترل این آتش سوزی ها چیست؟ تکنولوژی چگونه می تواند به کمک ما بیاید و خسارات ناشی از آتش سوزیها را به حداقل برساند؟
دو راه حل کلی برای کنترل و پیشگیری از آتش سوزی جنگل ها وجود دارد:
۱- استفاده از ماهواره هایی که به صورت لحظه ای کره ی زمین را اسکن میکنند و آنالیز داده های آنها
۲- استفاده از راهکارهای اینترنت اشیاء و سنسور های هوشمند.
راه حل اول به علت هزینه های زیاد و نبود دسترسی به سیستم های ماهواره ای برای تمام کشورها میسر نیست. حتی در کشورهایی که دسترسی به این راهکار وجود دارد بسیاری از راهکارهای ماهواره ای محدودیت های دسترسی همگانی را دارند و به طور مثال صرفا در اختیار نیروهای نظامی هستند.
اما راه حل دوم استفاده از راهکار های اینترنت اشیاء، دارای ویژگی های مهم و قابل توجهی در سیستم های مدیریت بحران است و از همین رو میتوان به عنوان یک راه حل کار آمد مورد بررسی قرار گیرد.
برخی از ویژگی های راهکارهای اینترنت اشیاء به شرح زیر است:
۱- راهکارهای اینترنت اشیاء (IoT) مصرف انرژی بسیار پایینی دارند و میتوان انرژی مصرفی آنها را از طریق باتری و انرژی خورشیدی (فتوسل) تامین کرد.
۲- سنسورهای هوشمند دارای قابلیت پایش دایمی هستند و میتوانند اطلاعات دریافتی از محیط را به صورت لحظه ای در اختیار ما بگذارند تا اگر بخشی از جنگل دچار آتش سوزی شد در کمترین زمان ممکن بتوان از سرایت آتش به بقیه جنگل جلوگیری کرد.
۳- پایشگر های هوشمند را میتوان با استفاده از تکنولوژی هایی مثل لورا به یک شبکه ی سنسور تبدیل کرد. این موضوع به ما کمک می کند که بتوانیم راحت تر و با هزینه کمتر به پوشش حداکثری در مناطق برسیم.
۴- سنسور های هوشمند با قابلیت پایش لحظه ای دما و رطوبت که افزایش و کاهش آنها میتواند باعث آتش سوزی شود این امکان را میدهند که بتوان وقوع آتش سوزی را پیش بینی کرد و برای مقابله با آن دست به کار شد.
در حال حاضر در بسیاری از نقاط دنیا سرمایه گذاری های وسیعی در این حوزه صورت گرفته تا به این وسیله بتوانند به مدیریت بهینه تری در آتش سوزی جنگل ها برسند.